logo-t

 • Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

  Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

 • Novo izdanje AmpliFyah Musica

  Novo izdanje AmpliFyah Musica

 • Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

  Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

 • Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

  Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

 • Ska glazba sa stilom

  Ska glazba sa stilom

nike

Događanja
 • 16.2.2019. | Pločnik, Zagreb

  Volumen

  Upad: 0 kn

 • 19.2.2019. | Masters, Zagreb

  Reggae utorak: BOOMBAR DUB, RICHO, JAN BECELE

  Upad: 0 kn

 • 21.2.2019. | Pločnik, Zagreb

  Bass Experience

  Upad: 0 kn

 • 22.2.2019. | Kotač, Pula

  # Raggalution, Shugaman

  Upad: 20/30 kn

 • 23.2.2019. | Epic, Osijek

  Boca Sound System, Low Frequency

  Upad: 30/40 kn

 • 9.3.2019. | Epic, Osijek

  VuBass / Seasplash / Reunited: RAHMANEE, KULA, MEFA, PLUVIO, FULLSTEP PHIL, MAX

  Upad: 40/50 kn

 • 28.3.2019. | The Garden Brewery, Zagreb

  # A Weekend Block Party: Zion Train ft. Michela Grena, Digitron, Bamwise, Rasta Altitude Sound

  Upad: 70/90 kn

Intervjui
10. Svibanj 2016

Sassja: „Još više radim jer sam sretna“

Čajanka sa Sassjom

Od objavljivanja albuma „Taktički Praktično“Sassja je napravila puno. Izdala je nekoliko singlova s albuma, za njih snimila spotove, snimila singl s Brkovima, gostovala na njihovim koncertima, izazvala euforiju na koncertu Elementala u rasprodanom Domu sportova, nastupala diljem regije, postala jednom od superžena Tuzle... Kako je to sve proživjela i što nas sve očekuje od nje, popričali smo s njom na jednoj proljetnoj kavi u Zagrebu...

Reggae hr: Objavljivanje albuma „Taktički Praktično“ medijski te lansirao, šira publika napokon je čula za Sassju. Čini mi se da baš uživaš u novostečenoj popularnosti, donosi li ti to novi vjetar u leđa?
Sassja: Ja nisam uopšte planirala da išta od ovog da se desi, naravno da sam sanjala o tome kada sam bila mala, kao djevojčica sam sanjala dok sam na četku pjevala pred ogledalom. I onda u nekom trenutku života prihvatiš da to se ne dešava nikome i prije ovog albuma od muzike sam se doslovno zezala, idemo negdje svirati za pivo, idemo na festivale da upoznam ljude. Kako je oko ovog albuma ispala medijska popularnost, naravno da me ona potjerala da više radim i sada sam se okrenula samo muzici i samo to radim. Kažeš vjetar u leđa, pa da, ja već sad radim na drugom albumu. Možda da se vratim na to „što sam kao mala sanjala“ jer u nekom trenutku života zaboraviš na to. A zaboraviš na to jer ti je u glavi da se to ne događa, to je samo u filmu i ćao. Ali očito da ja imam neki svoj film kojeg još nisam ni u KSET-u skontala, a možda ni sad u potpunosti, ali da, daje mi vjetar u leđa i još više radim jer sam sretna. A kad si sretan, zašto zaustavljati tu sreću.

Reggae hr: Primjećujem da voliš vokalne suradnje (Frenkie, Remi, Brkovi, Gastrarajms, Who See...). Koliko ti brzo treba da napišeš tekst i da ga uklopiš u tuđu viziju pjesme?
Sassja: Odmah!! Ja pišem oduvijek, imam čak neku sveščicu u kojoj sam pisala pjesme kada sam imala šest godina, samo su to naravno bile pjesme tipa Moj djed, Moje proljeće itd. Tako da ja pišem... I da ne radim muziku, ja bi svejedno pisala, ali to ne bi nitko pročitao. Tako da meni to nije problem, za mene generalno predstavlja izazov tema, ideja i za svoje pjesme tu najviše vremena potrošim. Kada mi je npr. Shamso (op.a. Brkovi) poslao refrene za pjesmu „Ovce“ , ja sam tu temu već imala u glavi i trebalo mi je samo dva dana da ju snimim i pošaljem. Isto se dogodilo i s „Etiketama“, Remi sam poslala jednu verziju svoje strofe i ona je rekla da možda malo to više okrenemo prema nekom etiketiranju i reko ok: etikete, ne znaš šta dalje pa lijepim i lijepim. A super su mi te suradnje jer ja imam neki svoj pravac i svoj zvuk, ali generalno volim muziku. I onda mi je super da mogu da flertujem s nekim drugim žanrovima koje isto jako volim ali koji se ne uklapaju direktno u moj album. Voljela bi još luđe stvari radit, s još nevjerovatnijim izvođačima da izazovemo ono „otkud ti s njima“ odnosno „otkud oni sa mnom“. Tako da bendovi javljajte se! Sad je bio punk/folk, sad je red na nešto drugo. Super mi je jer se onda mogu „igrat“ s drugim stvarima i želim da budem MC, a ne samo reper pa ti vidi gdje pripadam.

Reggae hr: Imaš li nekog od novijih izvođača kojeg si primjetila na sceni, a kome bi dala priliku?
Sassja: Moram ti priznati da sam zadnjih godinu dana prilično isključena iz medija jer sve što se meni desilo vezano za medije kao da mi je bio neki pozitivni šok. A to nikako nije bilo dobro za moju inspiraciju i psihičko zdravlje i pokušala sam se isključiti iz toga koliko mogu baš zato što sam primjetila da to utječe na neki moj tekst, a to ne želim da se desi. Ako slučajno napišem neki sličan tekst to je druga stvar, ali ne želim da mi se podsvjesno desi da nešto „uzmem“. Jer tačno znam šta hoću i kakvu pjesmu imam u glavi. A imam jednu teoriju da ako je nešto dovoljno dobro za mene, ono će doći do mene. Baš sam pravo teška što se tiče ukusa i ne mogu se pravit da mi se nešto sviđa ili da me oduševilo. Skoro sam i odbila neku suradnju koju sam čak i ja u neku ruku započela jer mi pjesma nije bila nešto. Svima koji su u tome učestvovali su reagirali da je stvar super, ali meni nije bila dovoljno dobra. I izvinula sam se i to je to. Meni dobro ništa ne znači. Ovaj moj perfekcionizam mi generalno otežava stvari jer bi mogla mnogo toga lakše i brže odradit, ali ja jedino znam da idem ka tom savršenstvu i to je to. Ništa ispod savršenog. Tako da me je teško oduševiti pa zato ne bih rekla da sam prava osoba koja treba da odlučuje kome dati priliku.

Reggae hr: Hit „Etikete“ uživo je odsviran u Domu sportova na velikom koncertu Elementala. Kako ti se to svidjelo i razmišljaš li možda o opciji nastupa s bendom?
Sassja: Moj nastup s bendom sigurno neće biti u skorijoj budućnosti. Pokušavala sam prije 7-8 godina da napravim bend no to nije išlo pa sam se prebacila skroz na ovu priču bez benda. Baš mi se sad ne prebacuje opet na bend. Suradnje s bendovima poput Brkova ili Elementala, to jedva čekam, snimala bi svaki mjesec novu suradnju. Ali moj nastup s bendom i moje pjesme u izvedbi s bendom, u skorije vrijeme sigurno ne. Ali Dom sportova je stvarno bio fenomenalan, ja zaista nisam očekivala ništa od toga. Ima ta stvar da ja nisam u Zagrebu i da nikad prije toga nisam bila u Domu sportova niti sam gledala slike iz te hale. Već na tonskoj je bio tako neki super vajb, koji se nastavio kroz super druženje tako da dok su došle „Etikete“ ja sam bila pod tolikom euforijom i kasnije sam vidjela da se to jako vidjelo na snimci. I publika isto, baš nisam mogla vjerovat da su za vrijeme „Etiketa“ ljudi tako poludili.


Reggae hr: Proglašena si jednom od Superžena 2015. na području tuzlanskog kantona. Koliko ta nagrada znači tebi, i koliko za vašu zajednicu, uzimajući u obzir da živimo u poprilično patrijahalnom društvu?
Sassja: Bilo je pozvano oko 150-200 žena na taj događaj i onda je nas 20 dobilo plaketu Superžene. Zatim je nas 20 glasalo između sebe tko će dobit zvaničnu titulu Superžene 2015. U tih 20 su bila tri ili četiri ženska udruženja, a ne samo pojedinici. Žene Srebrenice su dobile glavnu titulu, a nas 20 ostalih smo dobili plakete. Kada su me zvali, ja to uopće nisam shvatila ozbiljno. To je u biti organizovao tuzlanski Radio Kameleon i to je krenulo zapravo 2009., ali nisu mogli napraviti kontiniutet toga i moram priznat da me prijatno iznenadila cijela organizacija. Svih 20 nas koje smo dobile plaketu smo imale govor i ja sam rekla ovako: „Prije par godina došla sam na Radio Kameleon i donijela sam im jednu svoju pjesmu. U to doba i srpske i hrvatske radio stanicu su puštale tu pjesmu, a Radio Kameleon ju je odbio. Ja sam u tom trenutku izgubila vjeru, meni Tuzla nikako nije pomogla u bilo čemu, u muzici pogotovo. Ova nagrada me spasila u dubokog razočaranja u mjesto iz kojeg dolazim“. Stoga, značilo mi je to, tu su bile direktorice, učiteljice, doktorice, moja profesorica s fakulteta, Žene Srebrenice i druge žene koje su radile velike stvari i shvatila sam iz tog da i ja radim veliku stvar. Nisam znala da mi je toliko to značilo no međutim znači mi i stavit ću je na zid.

Reggae hr: Smatraš li da je feminizam promijenio da se tako izrazim „krvnu sliku“ svijeta? Koje promjene možeš uvidjeti u svojoj neposrednoj okolini s jačanjem women power pokreta? Jesu li se žene zaista izborile za svoja prava ili je to samo društveni privid?
Sassja: To je proces i koliko već dugo traje smatram da je napravio malo ili gotovo ništa. Lako je nama ovdje pričati, imaš dijelove svijeta koji nemaju prava a kamoli prava žena. Pomaka ima, stvari se mijenjaju očito, a pritom mislim na jedan dulji period, od moje nene naovamo. I da, promijenilo se mnogo na bolje. A u odnosu na to da taj proces traje sto godina, od 1-10, napravili smo možda 2, a u nekim dijelovima svijeta od 1-10 se napravilo 0. Jako sporo se to odvija,a rješenje zaista ne znam. Smatram da su velikim dijelom same žene krive za to jer lično poznajem žene koje same izabiru da budu potlačene i same to sebi rade. Ne mogu se ja boriti u ime takvih žena, i ne želim u ostalom. Kada me netko pita je li teže biti žena u muzici, da, teže je. Trebam uraditi nešto tri puta bolje od nekog muškarca da se našao na mom mjestu. Ali može se. Uradiš bolje i to je to, ne cmizdriš. A zašto nema više žena kao ja u muzici, to mora da je do njih. Ili ne žele ili nemaju snage za to, ja bih prije rekla da jednostavno ne žele to dovoljno. I ista stvar se događa muškarcima koji rade neke nazovimo ženske stvari. Zaključak je da je ta borba proces koji traje presporo, a zato su odgovorne žene koje u dubini duše uopće nisu za to.

Reggae hr: Nakon velikog koncerta u Zagrebu (Vintage 12.5.), što možemo očekivati od tebe, ima li naznake novom materijalu?
Sassja: U stvari ne smijem ništa reći. Sto posto se može očekivati nešto čudno, a tačno definisanje tog čudnog još nemam u glavi. Mene je Zagreb jako, jako oduševio na bilo kojim svirkama. Ja kada sam sretna na bini, to ljudi osjete i onda to bude bomba. Zagreb je uvijek bio sretan sa mnom skupa, a i sad ćemo se sigurno odlično provesti!

Foto: Adnan Jašarević

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"