logo-t

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

 • Che Sudaka i Gustafi obilježili dan migranata u Rijeci

  Che Sudaka i Gustafi obilježili dan migranata u Rijeci

 • Ska glazba sa stilom

  Ska glazba sa stilom

 • Alpha Steppa Meets Nai-Jah -

  Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"

 • Del Arno Band objavljuje album

  Del Arno Band objavljuje album

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

nike

Događanja
Izvještaji
24. Studeni 2011

Drugi Rototom Reggae Contest Latino - proljeće u studenom u Buenos Airesu

Nekoliko minuta nakon 20.30 sati po argentinskom vremenu, 15. studenog, legendarni MC iz Buenos Airesa, Santiago Palazzo, voditelj programa "La de Dios" i sinonim za Rototom Reggae Contest Latino, uzeo je mikrofon i službeno otvorio novo izdanje natjecanja koje će odvesti jedan bend i jednog singjay-a na sljedeći Rototom Sunsplash festival u Španjolskoj (15.-22. kolovoz, 2011.).

Uz prisustvo velikog broja medija okupljenih u mrežu Reggae Network Latino, (zajednica uključuje devet zemalja Latinske Amerike i Europe, koji prate svako izdanje Reggae Contest-a), i ostale predstavnike iz drugih medija, tim aktivista koji organizira natjecanje predstavio je njegovo drugo izdanje. Kao najvažniju novost izdvojili su sudjelovanje Čilea, koju će bendovi i singjay-evi predstavljati u okviru nove kategorije nazvane "Gregory Isaacs". Santi Palazzo, veliki poznavatelj reggae-a Južne Amerike, bio je u društvu Estebana Tazziolija, promotora poznatog kluba Casa Babylon i suosnivača argentinskog  festivala „Carlos Peace & Love",  koji je bio i koordinator natjecaljske zone "Dennis Brown" (sjeverna Argentina) i  Selectah Cote-a, voditelja radio programa Selva Babilonia (Colonia, Uruguay),  koji je u ovoj prigodi imao ulogu koordinatora i organizatora polufinalne kategorije "Sugar Minott" na obalama rijeke Rio del Plata, gdje se pjevač Bushman pojavio pred dvije tisuće stanovnika Colonije.

Oni koji nisu mogli biti prisutni samom događanju, mogli su saznati svaki detalj uvodne konferencije i slušati nastupe izvođača zahvaljujući uigranim prijenosima uživo putem radio stanica članova Reggae Latino mreže (www.reggaenetworkradio.com) i na posebnim internet stranicama programa "Made in Jamaica", "Control Mental" i "No te Duermas Esta Noche", uz podršku prijatelja među kojima je i "Rastaman Vibration", program iz Srbije na www.nrbg.rs

Naravno, publika je najbučnije pozdravila pobjednike prvog Reggae Contest-a Latinske Amerike, bend Livity Songs, čije dojmove je s putovanja ispričao basist i vođa Sebas Cagel. On je s puno emocija opisao put benda do Rototom Sunsplash-a, kao i sjajnu mogućnost sviranja na jednom od najvećih reggae pozornica u Europi i priliku da prikupi znanje i mudrost od reggae umjetnika i radnika na možda najvažnijem festivalu ovog žanra na svijetu. Dolazak domaćina, glazbenika Sergio Rotmana i poznate pjevačice Mimi Maure označio je početak glazbenog djela ove čarobne argentinske  noći uz nove pjesme u dub verzijama s Miminog posljednjeg albuma snimanog na Jamajci, koje je puštao Selecta Rotman. Nakon njih, na scenu su se popeli Livitz Songs, i odsvirali kratak ali moćan set sličan onom sa samog Rototom Sunsplasha i oduševili brojnu publiku svojom verzijom pjesmom „Survival" legendarnog Boba Marleya.

Argentinski Makena Klub bio je pun dobre energije, pozitivne vibracije osjetile su se posebno kada je stigla Miss Bolivia, ovogodišnja pobjednica u kategoriji soundsystema, dancehallera posebnog talenta za kombiniranje savršene ravnoteže unutarnjeg mira i zapaljivih tekstova. Ona je otvorila mikrofon za druge žene kao što su Solosol i Ashanti, čiji je Jamrock riddim začinio jedan od prvih ženskih soundclasheva između tri ženska glasa u Buenos Airesu.

Noć se nastavila muškim predstavnicima singjay stila: prvi je bio King Leao Mango, urugvajski finalist u prvom izdanju, i vjerni pratitelj večeri zvane Captive Reggae Sessions. Usljedile su sve same nade - Oskar T iz Čilea, predstavnik svoje kategorije na ovom događaju, Perry sa svojim stilom, ljubitelj soul-a Junior C Franco Veron, svi zabavljači visoke kategorije u predstojećoj prvoj fazi registracije sudionika i glasanja. Army of Dub, Selektor Dieguito, Hernán Groove su samo neki od DJ-eva koji su puštali glazbu u svojim bojama. Došlo je na red da se na pozornicu popne bend predstavnik područja "Sugar Minott". Tribu Dy Rasta. Oni su bacili svoj ležerni stil roots glazbe pred publiku, svojom urugvajskom posebnošću inspirirali su na ples sve prisutne, kao i one koji su pratili emitiranje uživo.

Za to vrijeme, DJ Sanchez pripremao se za svoj rub a dub nastup čiji zvuci su kasnije bili uvod za DJ Nelsona. On je nastupom u centru plemenskog kruga koji se spontano oko njega napravio pokrenuo na ples i one najstidljivije. Veliki DJ Lukalion, član ekipe aktivista preuzeo je kontrole da bi se pridružio Israelu i Kissie iz benda Zion Bless u izvedbi verzija jamajačkih klasika. Posljednji koji će stati na pozornicu, tek oko tri sata ujutro, bili su vrlo snažni Blazingone, finalisti prvog Reggae Contesta i promoteri modernog stila, suvremenog i jakog, upravljenog na uzdizanje duha prisutnih slušatelja, pa i onih koji su i ovo doba vani čekali da uđu. 

Noć je zatvorio predstavnik zone "Dennis Brown", King Cobrizo, originalni DJ izvorne stare škole i veliki talent iz San Juana. Lukalion i rezident One Love Selector vozili su ljude na podij na ples do šest ujutro. U  ovu prvu etapu Drugog Reggae Contesta latinskog područja ušli smo s dušom, sluhom i srcima punim dobrih vibracija i najbolje reggae glazbe.

Prijevod i adaptacija: Miss I Dread

 

Tekst:   Vic Ario

Recenzije

Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"