logo-t

 • Del Arno Band objavljuje album

  Del Arno Band objavljuje album

 • Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

  Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

 • UNESCO dodaje reggae na popis svjetske kulturne baštine

  UNESCO dodaje reggae na popis svjetske kulturne baštine

 • Izašao prvi hrvatski riddim EP -

  Izašao prvi hrvatski riddim EP - "Bun Dem" Riddim

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

 • Black Uhuru - “As The World Turns”

  Black Uhuru - “As The World Turns”

nike

Događanja
Izvještaji
14. Srpanj 2018

Drugi dan Overjam festivala – plešimo u Babilonu

Špica festivala

Drugi dan festivala sunce je okupalo dolinu Soče, najljepši dan do sada, pa su svi iskoristili lijepo vrijeme da se odmore i uživaju na plaži. Uspjeli smo poslušati jučerašnji Overjam University (također se odvija na plaži) koji je ugostio glavno ime drugog dana festivala, legendarnog Macku B, te su raspravljali o njegovoj dugoj karijeri i o porukama koje je Macka jasno i glasno slao kroz svoju glazbu još od 70-ih. Kroz sat vremena priče, Macka nam je podjelio puno mudrosti i osobnih životnih lekcija, od njegove borbe protiv sistema putem glazbe, dugogodišnje suradnje s Mad Professorom (kojeg slušamo ove godine na Seasplashu), pa do veganske ishrane koju promiče već godinama, pa je i zadnji njegov album "Health is Wealth" posvećen upravo veganstvu.

Dub arenu su jučer preuzeli engleski kolektiv Love Kulture i dobro nas prodrmali sa prepoznatljivim UK steppas zvukom. Kontrolu je preuzo Kings HI-FI oko 18h pa su se sa vremenom pridružili nama već dobro poznati MC Brother Culture i legendarni engleski Coxsone Sound. Jako kvalitetna dub ekipa, Brother Culture nam je dostavio opasnih rima, taman su nas dobro zagrijali za nastup Macka B-a koji je počinjao taman negdje kada je Coxsone sound krenuo u session, pa smo morali dalje.

Glavnu pozornicu jučer su otvorili domaćini Siti Hlapci koje sam imao priliku slušati i na prijašnjim izdanjima festivala, ovaj puta sam stigao samo na kraj i mogu reći da susjedi Slovenci imaju kvalitetnog reggaea! Nakon domaćina, na pozornicu dolazi prelijepa Awa Fall aka Sista Awa sa svojim Sound Rebelsima. Stvarno predivna djevojka, s prekrasnim vokalom, odlično vlada pozornicom, ima samo 22 godine, a već ima jako puno nastupa i dosta materijala iza sebe. Iako sam propustio dio njenog nastupa (treba nekad otić i pojesti nešto) ono što sam uspio čuti je bilo između roots reggaea i duba, s raznim breakovima te stvarno super zvuče. Poslije njenog nastupa, bilo je vrijeme da se pozornica postavi za glavno ime drugog dana Overjama Macku B & Roots Ragga Band! Nakon što smo poslušali i njegovo predavanje najviše o samome sebi, bili smo još upućeniji što to radi Macka B i koje se njegove poruke. U oko sat i 15 minuta Macka se dotakao puno važnih tema, a i stilova koje je mijenjao tokom svoje duge karijere, pa smo dobili presjek cijelog njegovog vijeka. Od tvrdog dubwisea do dancehall poskočica i njegove viralne hit pjesme "Cucumba" koja govori o dobrobiti krastavca! Jako puno pozitivne energije su nam Macka i njegov bend poslali, pa je atmosfera stvarno bila vrhunska! Svi smo plesali i skakali skupa s njim, a on nam je dokazao da i s 52 godine MC-a kao mladić! Posljednji nastup sinoć, također jedni od headlinera festivala, poprlično popularni talijanski Mellow Mood. Blizanci Jacob i L.O. Garzia su mi uvijek fascinatni za vidjeti na pozornici jer isti su! Bend je s razlogom stekao popularnost, stvarno jako dobro zvuče i vidi se da imaju hrpu nastupa iza sebe te da dobro znaju šta rade. Moderni reggae zvuk, Paolo Baldini na mikspultu koji to začinjava s efektima i neizostavni dancehall breakovi su kombinacija koja drži ljude na nogama. Njihov najveći hit "Dance inna Babylon" svi su pjevali u glas i s time su završili jučerašnji dan na glavnoj pozornici, a mi smo se svi dobro rasplesali u Babilonu!

Ostao je još samo jedan dan, a danas nas čeka Protoje sa svojim bendom, naši Brain Holidaysi i O.B.F sound & Charlie P & Sr. Wilson, tako da čujemo se sutra u zadnjem izvještaju.
Foto: Luka Sertić

Tekst:   Vedran Šimunec

Recenzije

Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"
Weeding Dub - "Another Night Another Day"