logo-t

 • Bun Dem Riddim EP

  Bun Dem Riddim EP

 • Del Arno Bend -

  Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"

 • Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

  Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

 • Novo izdanje AmpliFyah Musica

  Novo izdanje AmpliFyah Musica

 • Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

  Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

 • Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

  Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

nike

Događanja
Izvještaji
30. Studeni 2018

Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

Promocija albuma "¡Ya no más!"
Četvrtak 29.11. bio je rezerviran za legendu francuske dub scene, Martina Nathana koji pod imenom Brain Damage već 20 godina dostavlja kvalitetan dub zvuk vlastite produkcije i izgrađuje prepoznatljiv eksperimentalni stil. Svojim zvukom na neki način oblikovao je francuski zvuk duba, ali nije ostao samo na tome, već se prošetao do Engleske i Jamajke, a nedavno do SAD-a i Kolumbije. Pa su tako nastale suradnje sa velikanima poput Zion Traina i Alphe & Omege još u počecima njegovog puta, 2011. producent je i ikoničnog francuskog dub albuma High Tonea -"High Damage", godinu poslije izdaje album s još jednom engleskom legendom Steve Vibronicsom. Nekoliko godina kasnije ide do Jamajke i surađuje s ikonama poput Horace Andya i Ras Michaela te dostavlja "Talk the Talk / Walk the Walk". Prošle godine ide za SAD gdje surađuje s legendarnim vokalom reggae scene Harrisonom Staffordom iz benda Groundation, a ove godine smo dobili '¡Ya no más!' iz njegove posjete Kolumbiji.

Tako je zvuk Brain Damage prošao kroz sve pravce duba, od jamajčanskog rootsa do UK steppera, naravno uvijek s dozom svog stila i to je ono što smo dobili na njegovom nastupu u KSET-u. U malo manje od sat i pol vremena, Martin nas je provozao kroz svojih 20-ak godina stvaralaštva te punom KSET-u održao lekciju francuske dub škole. Poprilično pun KSET bio je jako rasplesan kao i sam Martin koji je odradio jako energičan nastup te ga je stvano bio gušt za gledati kao i za slušati. Mene je posebno oduševilo to što umjesto klasične dub sirene koristi teremin, jedini instrument koji se svira bez doticanja ičega, a baš sam razmišljao nedavno da bi bilo dobro koristiti ga u dubu i eto Brain Damagea koji ga koristi.

U svakom slučaju mislim da je opravdao svoju veličinu kao i cijenu ulaznice, a jedina zamjerka koju sam mogao čuti u publici je ta da je možda prekratko trajao nastup (oko sat i 15 minuta), ali zato je tu bila Babilonska za sve one koji su bili željni nastaviti partijati na ovaj četvrtak. Svaka čast organizatorima i veselim se svakom ponovnom dolasku Brain Damagea u naše krajeve!

Foto: Andrea Radmanić
Tekst:   Vedran Šimunec

Recenzije

Bun Dem Riddim EP
Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"
Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"