logo-t

 • Bun Dem Riddim EP

  Bun Dem Riddim EP

 • Del Arno Bend -

  Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"

 • Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

  Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

 • Novo izdanje AmpliFyah Musica

  Novo izdanje AmpliFyah Musica

 • Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

  Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

 • Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

  Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

nike

Događanja
×

Upozorenje

JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: https://query.yahooapis.com/v1/public/yql?q=SELECT+%2A+FROM+yql.query.multi+WHERE+queries%3D%27SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.info+WHERE+api_key%3D%2226f76f4c9c8844997770ef23a16537d0%22+and+photoset_id%3D%2272157649800512971%22%3B+SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.photos%2850%29+WHERE+api_key%3D%2226f76f4c9c8844997770ef23a16537d0%22+and+photoset_id%3D%2272157649800512971%22+and+extras%3D%22description%2C+date_upload%2C+date_taken%2C+path_alias%2C+url_sq%2C+url_t%2C+url_s%2C+url_m%2C+url_o%22%27&format=json&env=store%3A%2F%2Fdatatables.org%2Falltableswithkeys&_maxage=3600&callback=

Warning: fopen(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/croreggae/public_html/libraries/joomla/filesystem/file.php on line 335

Warning: fopen(https://query.yahooapis.com/v1/public/yql?q=SELECT+%2A+FROM+yql.query.multi+WHERE+queries%3D%27SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.info+WHERE+api_key%3D%2226f76f4c9c8844997770ef23a16537d0%22+and+photoset_id%3D%2272157649800512971%22%3B+SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.photos%2850%29+WHERE+api_key%3D%2226f76f4c9c8844997770ef23a16537d0%22+and+photoset_id%3D%2272157649800512971%22+and+extras%3D%22description%2C+date_upload%2C+date_taken%2C+path_alias%2C+url_sq%2C+url_t%2C+url_s%2C+url_m%2C+url_o%22%27&format=json&env=store%3A%2F%2Fdatatables.org%2Falltableswithkeys&_maxage=3600&callback=): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/croreggae/public_html/libraries/joomla/filesystem/file.php on line 335
Izvještaji
23. Kolovoz 2014

Overjam 2014: Kiša i pozitivne vibracije

Završilo je i treće izdanje Overjam International Reggae Festivala. Iako je i ovo izdanje bilo na razini, a ljestvica očekivanja je podignuta stepenicu više, dojam je pokvarilo vrijeme.

Pogotovo se to odnosi na sam početak festivala, jer što je više festival odmicao, vrijeme je bivalo sve ljepše da bi u konačnici u nedjelju konačno zasjalo sunce. Definitivno to nisu vremenske prilike koje odgovaraju reggaeu.

Ista je kiša uvelike zagorčala život i vašim reporterima i fotografu prvog dana festivala. Odmah po postavljanju šatora, dogodio se prolom oblaka. Rezultat? Šator se nalazi u omanjem jezeru. Nije to bio samo naš problem, svukuda po kampu posjetitelji su se uhvatili spašavanja svojih šatora, kopanja kanala kako bi se voda ocijedila dalje, traženja novih lokacija... Bila je to jedna iscrpna radna akcija za sve one koji iznad svog šatora nisu imali plastične nadstrešnice. Napokon, muke su završile negdje u vrijeme početka nastupa Dub Inc.-a. Nažalost, propustili smo otvaranje festivala i nastup naših Brain Holidaysa kojima je pripala čast zagrijati publiku za zvijezde Dub Inc. i Chronixxa, ali upravo su se navedeni pobrinuli da ovaj dan ipak zapamtimo po dobroj glazbi, a ne po općem potopu. Dub Inc. su na glasu kao izvrsni live izvođači i s pravom nose taj epitet. Rijetko koji bend, a pogotovo u reggae domeni, može napraviti takav spektakl i toliko rasplesati publiku onako kako to rade odlični Francuzi. Svirački, ovaj je sastav savršen, a vokali su, osim za pjevanje, kao stvoreni za dizanje atmosfere i za vrhunsku animaciju publike. Tako uz vrhunsku glazbu, publika na njihovim koncertima dobije i poderane glasnice te veliku dozu “tjelovježbe”. Uostalom, čak su i nemilosrdne oblake rastjerali kako bi publika u Tolminu mogla uživati u nastupu Chronixxa pod zvijezdama.

Taj famozni Chronixx je još jedna od mnogobrojnih pjevačkih zvijezda s Jamajke. Kažu da je trenutno jedan od najvećih reggae potencijala. Budući da sam se takvih hvalospjeva naslušao, pomalo skeptično sam očekivao ovaj nastup. I Chronixx je opravdao svoj status. “Here comes trouble, here comes the danger” kažu stihovi jednog od njegovih hitova (koji se jako često mogao čuti na nastupima mnogih selectora na festivalu) i stvarno je Chronixx opasnost za Marleyeve potomke i sve ostale koji trenutno opsjedaju vrh reggae glazbe, jer ovaj dečko misli ozbiljno. Dugo vremena me se neka reggae zvijezda nije ovako dojmila. Iako se radi o čistom glazbenom spektaklu, bez predstava za publiku, Chronixx je, u pratnji Zincfence Redemptiona, definitivno bio najbolje ime ovog festivala. Vrhunski izveden novi roots odlazi u novu dimenziju kada ovaj dvadesetdvogodišnjak zapjeva. Uskoro Chronixx dolazi i u Hrvatsku, na Outlook festival u Štinjanu, pa vam svakako preporučam da ga obavezno pogledate. Očekuje vas vrhunski reggae spektakl, to je sigurno.

Chronixx je bio zadnje ime na glavnoj, žutoj pozornici prvog dana Overjam festivala. Međutim, to nije značilo da je kraj dobroj zabavi. Nešto nakon Chronixxa, u Dancehall šatoru (crveni stage) nastup je počeo DJ Rakka. Mješajući komercijalne hitove s dancehallom, DJ Rakka je odradio prihvatljiv set za završetak večeri.

Drugi dan smo prvi put na kratko ugledali i sunce, ali nije potrajalo predugo. Ipak, iako su se oblaci opet nadvili nad ušće Tolminke u Soču, sve je ostalo na tek ponekoj kapi i samo jednom satu nešto ozbiljnije kiše. Ipak, ovakvo vrijeme, osuđuje na boravak u šatoru tokom dana. Međutim, sreća u nesreći je ta da bi kiša svakog dana stala u vrijeme kad bi počeli koncerti. Iako su oni  za navike prosječnog Hrvata počinjali vrlo rano, već oko 19h, u glazbi s Dancehall (Red) Stagea se moglo uživati i u kampu. Moram napomenuti da su selectori na ovom stageu ove godine ostali zapamćeni po mnogo boljoj selekciji nego godinu prije, barem što se onih s ranijim terminima tiče, iako zamjerka ide na previše ponavljanja u selekcijama poput već spomenutog Chronixxovog hita “Here comes Trouble”, Mr. Vegasovog, Josey Walesovog i Shaggyevog hita “Sweet Jamaica” ili jednostavnog pretjerivanja s Buju Bantonom. Istina, čovjek je legenda i, nažalost, zarobljenik sluga babilonskih, ali to ne znači da ga se mora čuti deset puta u svakom setu. Također, tu su i izuzetno naporni MC-ji od kojih mnogi ne shvaćaju da su tu da bi podizali atmosferu i da to ne znači da se svakih 10 sekundi moraju derat neku izlizanu parolu poput “Come on Overjam”, “Are You ready to jump, Overjam?” i sličnih, jer time već nakon punih minutu postanu nepodnošljivi. Puno bolje su po tom pitanju stajali MC-ji na Beach Yardu. Osim glazbe, Red Stage je svakog popodneva nudio i radionicu dancehall plesa gdje su mentorice svakodnevno predstavljale svoje plesne koreografije svojim polaznicama. Zanimljiva je to bila zanimacija za nježniji spol.

Raznolikija ponuda je ipak vladala na žutoj pozornici. Nakon što su Sugar Roy & Conrad Crystal, ne navodeći razloge, otkazali svoj nastup, zamjenio ih je Train To Roots. Riječ je o bendu iz Italije koji u svom glazbenom opusu skriva gotovo sve stilove nastale u i oko reggaea, od ska i rocksteadya preko rootsa do pop i elektro zvukova. Iako nisu posebno impresivni, poslužili su kao solidno zagrijavanje za Shaggya.

Na Shaggya ne treba trošiti puno slova. Uostalom, nastup je bio identičan onom porečkom te bi svako novo slovo napisano o njemu bilo suvišno. Sumirano, radi se o tipičnoj pop zvijezdi koja glazbom upitne kvalitete puni svoje koncertne minutaže i čiji su najjači aduti pjesme na kojima jednu od glavnih uloga preuzimaju back-vokali. Puno je zanimljivijih imena i Overjam zaslužuje puno bolje.

Treći su dan zvijezde bili The Skints i Luciano. Međutim, bilo je tu mnogo drugih izvođača koje je trebalo doživjeti. Prije svega to se odnosi na Shanti Powa Orchestra koji su nastupili prvi, u 19.00, i ostvarili vrhunski nastup. To se također odnosi i na mladi nigerijski sastav Meta & The Cornerstones i njihov vrhunski roots reggae za koji će se sigurno čuti i u budućnosti. Osim bendova na glavnom stageu, u Beach Yardu nas je oduševio kolektiv I Trees svojom reggae i dancehall selekcijom prepunom dubplateova, dok su dubberi plesali uz steppers dub odličnog talijanskog Permanent Echoa.

Nakon šetnje po manjim stageovima, došao je red za povratak na glavnu pozornicu gdje su u tom trenutku nastupali već spomenuti The Skints. The Skints su se pokazali kao osvježenje na Overjamu. U gomili (vrhunskih) reggae sastava, našlo se mjesta i za ovaj britanski crossover stilova koji je, uz Chronixxa, predstavljao najveće otkriće festivala. Ovdje se radi o bendu koji miješa roots, dub i još mnogo stilova stvarajući zvuk kojemu je osnova dub, ali je ipak vrlo daleko od klasičnog reggaea i duba. Stvarajući neki novi, originalni, zvuk The Skints su aduti iz sijene. Oni nemaju bazu fanova poput Luciana ili Shaggya, ali će zato iste te zvijezde nadmašiti svojim vrhunskim nastupom. Upravo se to zbilo na Overjamu. Koliko god je Shaggy popularan glazbeni proizvod, a Luciano roots majstor, The Skintsi su ipak ukrali show. Pogotovo je u tom četveročlanom sastavu dojmljiva Marcia Richards koja svira klavijature, flautu i melodiku te pjeva.

Već spomenuti Luciano vrhunski je roots umjetnik i jedna od najvećih reggae legendi te je njegov nastup očekivan s nestrpljenjem. Iako su The Skintsi imali puno zanimljiviji nastup (djelomice i zato što se radi o novom otkriću), Luciano je opravdao svoj status vrhunskog vokala i ikone reggaea 90-ih. Klasičan roots nastup savršeno je odsviran i otpjevan, a Luciano je pokazao da i u pedesetim godinama života planira ostati u samom vrhu reggaea te da je stari roots i dalje živ i zanimljiv publici.

Nakon ugodnog rootsa Luciana, vrijeme je i za jungle pionire Ragga Twinse. Ipak, njihov nastup podosta kasni, a u iščekivanju njih popraćen je nastup Sued Massivea. Sjećate se ranije spomenutih dosadnih MC-a? E pa i Sued Massive ima svog kandidata za ovo mjesto. Unatoč vrlo dobroj selekciji, gospodin na mikrofonu je bio užasno iritantan, dosadan i naporan sa svojim deranjem na mikrofon. Tako nas je isti otjerao iz Dancehall šatora (u kojem je u tom trenutku bilo vrlo malo ljudi) do kampa gdje smo dočekali nastup velikana britanske bass glazbe. Ragga Twins su održali vrhunsko putovanje od dancehalla do junglea, stare i nove škole i tako oduševili svojim nastupom. Vrhunski MC-i u pratnji DJ-a su izveli mnoge pjesme iz svog ogromnog glazbenog opusa znalački vladajući svojim mikrofonima.

Uslijedio je i zadnji dan ovogodišnjeg Overjam festivala. Sama završnica je pripala legendarnim britanskim izvođačima, Macka B-u i Zion Trainu, a čast da zatvore festival dobili su Baga Sound i Sassja. No krenimo redom. Prvi izvođači kojeg smo ove večeri popratili su Wailing Trees, pobjednici Rototomovog European Reggae Contesta. Riječ je o još jednom klasičnom roots reggae bendu koji si je upravo preko spomenutog natječaja osigurao turneju po največim reggae festivalima na kontinentu. Ipak, iako se radi o svirački dobro potkovanom bendu, ovi Francuzi ničime ne odstupaju od prosjeka. Riječ je tek o još jednom roots bendu kakvi se godinama pojavljuju na sceni, međutim nedostaje ona mala doza originalnosti, specifičnosti, nečega po čemu će bend ostati upamćen u sjećanjima posjetiteljima tih silnih festivala na kojima su do sada nastupili i na kojima će nastupiti ovog ljeta.

I dok su se Wailing Trees po prvi put predstavljali slovenskoj publici, na dubu su zagrijavali domaćini, Rockers Dub Masters. Lagana selekcija za početak večeri zabavljala je tek nekoliko okupljenih dub fanatika, ali se već nešto kasnije ovdje okupio solidan broj ljudi koji su se u ritmu njihali okrenuti prema dva zida Rockers Dub Masters Soundsystema. Zanimljivo je za primjetiti da je proteklih dana, pa i kasnije ovog zadnjeg dana, Dub Area bio do kraja ispunjen dok se na ostalim stagevima znalo zateći “rupe”. Očito je da dub ima mnogo obožavatelja među Overjam posjetiteljima iako ove godine nije bilo velikih imena poput Channel One ili OBF Soundsystema. Ipak, line up na ovom stageu nije ni malo zaostajao za onim prošle godine, a upravo je zadnji session na njemu, onaj Asher Selectora bio posebno edukativan i zanimljiv. Naime, ovaj švicarski selektor, osim što odabire vrhunske 7’’ vinile, uz svaki ima i pokoju anegdotu za opravdati svoj odabir.

No, vratimo se mi glavnom stageu i nastupu Macka B-a. Već je mnogo puta ovaj britanski reggae velikan posjetio našu regiju, međutim zadnji nastup u ovim krajevima održao je 2011. godine u Opatiji. Ovoga puta vratio se u Tolmin s dva nova albuma te nekoliko projekata u pripremi, ali i s mnoštvom starih hitova. Ono što se može zaključiti iz njegovog nastupa na ovogodišnjem Overjamu je da je i dalje, nakon svih godina, majstor live nastupa. Voljeli ili ne njegov stil reggaea, Macka B će vas oduševiti svojim live nastupom, a vrijeme između pjesama će iskoristiti za lekcije o poštovanju prema ženama, potrebi za legalizacijom marihuane i svim temama o kojima, uostalom, priča i u svojim pjesmama. Ovoga puta, Macka B je imao i posebnog gosta, dancehall zvijezdu i prošlogodišnjeg headlinera festivala - Skarra Muccia.

Nakon kratkog odmora poslije nastupa Macka B-a, red je došao i na završni party na Beach Yardu. On je pripao jedinim gostima iz BiH, Sassji i Baga Soundu. Nakon kratkog dancehall i reggae zagrijavanja uz DJ-e Moonjahu i Soula, mikrofon je uzela “prva žena FMJama”. Iako su velik dio publike činili gosti iz Austrije i Italije, to nije omelo Sassju da podigne atmosferu i pokaže da dobar ritam i flow ne poznaje jezična ograničenja. Sassja priprema svoj prvi album, a i nastupi su sve češći. Iako Sassja ima još dosta posla dok ne dostigne nivo “prvih muškaraca FMJama”, na dobrom je putu da stane rame uz rame vrhu bosanske, ali i regionalne scene. Nakon njenog nastupa, Baga Sound je nastavio dancehallom, a nešto kasnije su prešli i na brže ritmove drum and bassa.

Nakon što je svanula sunčana nedjelja, došao je trenutak za oproštaj od predivnog Sotočja i Tolmina. Iako ga vrijeme nije poslužilo, Overjam se ponovno pokazao kao festival velikog potencijala. Organizacija i popratni sadržaji (ograđeni kamp, pitka voda, veći broj WC-a, radionice, Overjam4Kidz, Overjam University, Overjam Dubplate Studio…) otišli su korak dalje u odnosu na prošlu godinu, a isto je učinjeno i s izvođačima. Jedino posustajanje bilo je ono vremenskih prilika, a posljedično tome i u broju posjetitelja. Međutim, siguran sam da će uz malo više sreće (sunca) Overjam sljedeće godine nastaviti s rastom u svim segmentima. Sve što nam ostaje je čekati 12. kolovoza 2015. i vidjeti što će nam to donijeti 4. Overjam International Reggae Festival.

 

Tekst:  

Galerija slika

{gallery}https://www.flickr.com/photos/128296760@N08/sets/72157649800512971/{/gallery}

Recenzije

Bun Dem Riddim EP
Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"
Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"