logo-t

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

 • Che Sudaka i Gustafi obilježili dan migranata u Rijeci

  Che Sudaka i Gustafi obilježili dan migranata u Rijeci

 • Ska glazba sa stilom

  Ska glazba sa stilom

 • Alpha Steppa Meets Nai-Jah -

  Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"

 • Del Arno Band objavljuje album

  Del Arno Band objavljuje album

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

nike

Događanja
Recenzije
8. Prosinac 2015

Weeding Dub - "Still Looking For"

Traži i naći ćeš 

Iako je zaista pretjerana tvrdnja da će ovaj njegov novi album biti jedan od onih esencijalnih za dub povijest kao što piše u popratnom info materijalu, za cjelokupnu diskografiju ovog Francuza, koja skupa s ovim broji četiri albuma, "Still Looking For" to svakako jeste. Već na samoj naslovnici, koja ima neki čudan premaz naše hrvatske naive, se vidi da je ovdje na djelu bila čitava ekipa muzičara koja u opuštenoj atmosferi zadubljeno u svoje instrumente "visi" u studiju. Weeding Dub već dugo više nije jedan od onih bezbrojnih anonimnih producenata koji u osami stvaraju i slažu svoje trake - na ovom albumu sve je to podignuto na jednu višu razinu.

Kao prvo, tu su gosti poput Ras Divariusa, koji u uvodnom traku "Gypsy Dub" razvaljuje sa svojom violinom preko šibajuceg steppers ritma, povezujući klasiku, muziku francuskih cigana i britanski dub. Weeding Dub ionako slovi kao poveznica između francuskog i UK duba - nešto kao onaj Eurotunel koji podvodno povezuje ove dvije države, ali u muzičkom smislu - njegov striktni steppers dub vuče jasne korijene od Jah Shake i drugih britanskih dub veterana, ali njegova spremnost na svakojake i egzotične eksperimente kao što je spomenuti "Gypsy Dub" je skroz naskroz u otvorenoj i kozmopolitskoj tradiciji francuskog duba tipa Kaly Live Dub, High Tone ili Brain Damage .

Tako imamo album koji se na jednoj strani usko drži britanskih dub postulata u pogledu stila i ritma, ali na drugoj Weeding Dub oslobađa svoju golemu francusku kreativnost; u pjesmi "Free" s engleskim reperom Inja, ovaj Francuz reda bok uz bok hip hop s dinamičnim reggae skankom, harmoničnu melodiku s virtuoznim klavirskim minijaturama, a mistična i mračna traka "Shadow Soldiers" dočekuje s prostranim orijentalnim gudačima, šireći luk utjecaja albuma čak do sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Prava mala senzacija se pak krije u tvrdom i plesnom traku "Sound System DNA", gdje mu na vokalu gostuje nitko drugi do Mark Iration iz Iration Steppas, koji zaista vrlo rijetko uzima mikrofon u ruke. Još je jedan to od dokaza da je Weeding Dub u međuvremenu prispio u samu špicu europske dub scene, a njegova gostovanja na raznim renomiranim festivalima kao što je naš Outlook to također nedvosmisleno potvrđuje.

Pored Mark Irationa, lista gostiju na albumu ide dalje s M. Parvez ("Love"), Little R ("When I Write") i Oulda ("Check Yourself"), a među najupečatljivije trake albuma spada "Badman" remiks od DJ Vadima sa sjajnim Demolition Man na vokalu. U završnom dijelu albuma Weeding Dub je spakovao još tri izvrsne dub verzije od "Check Yourself", "Badman" i "The Law", dajući do znanja da nije samo dobar producent već i odličan dub master s vlastitim istančanim stilom čiji dubovi se odavno vrte po europskim sound sistem događanjima. Sa "Still Looking For" ovaj Francuz je konačno zacementirao svoj status na ovdašnjoj dub sceni i na njega će se morati računati u budućnosti.

Tekst:  

Video sadržaj