logo-t

Waitapu promovira album u Attacku
Vijesti

Waitapu promovira album u Attacku

Promocija albuma "Hortus"
Hornsman Coyote u Zagrebu
Vijesti

Hornsman Coyote u Zagrebu

Promocija albuma "Sevengreen" u Hard Placeu
Dub Gabriel - "ADSR Dub"
Recenzije

Dub Gabriel - "ADSR Dub"

Retrofuturistično
8 godina Reggae hr-a: Raggalution u Zagrebu
Vijesti

8 godina Reggae hr-a: Raggalution u Zagrebu

Promocija albuma "Gatekeeper"
Macka B - "Health is Wealth"
Recenzije

Macka B - "Health is Wealth"

U zdravom tijelu zdrav duh
Ishan Sound u Splitu
Vijesti

Ishan Sound u Splitu

Ishan Sound dolazi na treći rođendan GartzSounda
prev
next

nike

Događanja
Recenzije
Universal Egg
Universal Egg 2016.
9. Rujan 2016

Zion Train - "Versions"

Živio remiks! 
Svrha vlaka je da nekamo ide, vodi, da prevozi ljude, stvari, pa čak i ideje. Prvi sound sistem Neil Percha, kojega je osnovao još za vrijeme studentskih dana, je se zvao jednostavno Train. Bilo je to negdje na prijelazu osamdesetih u devedesete i dub je tada iz ilegale izlazio na otvorenu englesku scenu. Neki ljudi su sišli s Perchovog vlaka, neki novi pridošli, a sound sistem je promijenio ime u Zion Train, da bi bolje oslikavalo glazbu koju su radili. Nastavak priče je povijest i Zion Train je postalo jedno od najpoznatijih imena engleskog duba, sve do danas. U međuvremenu su Neil Perch i njegov Zion Train postali globalni plejeri.

Destinacije "vlaka za Zion" su postajale sve udaljenije. Prošle godine su, usporedno s objavom albuma "Land of the Blind", odradili svoju petu po redu japansku turneju, drugu u Australiji, a po prvi put su obišli i Kinu. I vjerojatno zato što sve tako dobro ide, svjesni svojega položaja i ugleda na dub sceni, po treći put su pozvali druge da obrade njihove materijale.
Dodatna slika 1

Dakle, novo izdanje jednostavnog naslova "Versions" je treći po redu remiks album Zion Traina. Na njemu je se okupila aktualna međunarodna elita duba. Svaki od njih sa svojim vlastitim i unikatnim pristupom. Počevši od Vibronicsa i Radikal Guru, preko Dubmatixa i Early Worm, do Numa Crew i Illbilly Itech. Na popisu su također Krak in Dub i Jinx in Dub, te Dub FX kao i nekolicina drugih.

Shodno tome su i stilovi ovih remiksa brojni i međusobno različiti. Snažni steppersi, energični drum'n'bass, čak i rocksteady (Illbilly Itech) i nyabinghi (Vibornics) uplivi su, među ostalima, ovdje zastupljeni. To sve garnirano vrhunskim umijećem verziranja i remiksa, koje trake od Zion Traina prikazuju u novom i vrlo zanimljivom svjetlu. Pri tome odabir traka, koje su remiksirane, nije ograničen na neki određeni album Zion Traina, ali je jedan upadljiv broj njih uzet s albuma "State of the Mind" iz 2011. godine na kojemu su sudjelovali Brinsley Forde (Aswad), Dubadadda i Jazzmin Tutum. Također se naslovi poput "Money", "Raise a Voice", "No ID" i "Share the Flame" pojavljuju u više navrata, ali s potpuno drukčijim remiksima.

Na ovom mjestu se mora istaći da su i neke od ovih traka, poput "Money" i "Children Of the Rainbow" već od strane Zion Traina svojevremeno obrađene, a čiji originali potječu od Horace Andyja i Aswada (Brinsley Forde). Tako da u ovim slučajevima imamo, tako rekući, remikse remiksa. A onda nije nikakvo čudo što tu možeš naletjeti i na samplove Burning Speara ili filma Matrix. U skladu s motom Neila Percha, da je dub glazba glazba slobode, u što spada i slobodno rukovanje s originalima i obradama, a sve u svrhu stvaranja nečega novog, novi remiks album Zion Traina je svojevrsna manifestacija te slobodarske ideje duba.

Foto: Davor Belić
Tekst:  

Video sadržaj