logo-t

 • Ras Mc Bean & Soulcraft – „Reggae On A Mission“

  Ras Mc Bean & Soulcraft – „Reggae On A Mission“

 • Vrki (Digitron): „Sound system je bio diskoteka za sirotinju“

  Vrki (Digitron): „Sound system je bio diskoteka za sirotinju“

 • Navigator MC u pratnji Filipa Motovunskog dolazi na Seasplash festival

  Navigator MC u pratnji Filipa Motovunskog dolazi na Seasplash festival

 • Egoless -

  Egoless - "Empire of Dirt"

 • Banana Zvuk objavljuje album s vrhunskim reggae imenima

  Banana Zvuk objavljuje album s vrhunskim reggae imenima

nike

Događanja
Recenzije
Megawave
Megawave 2016.
25. Rujan 2016

Lee 'Scratch' Perry - "Must Be Free"

Nema ništa od toga dječaci 
Eto. Senzacija je potpuna, iako varljiva. Lee 'Scratch' Perry ponovno ima novi solo album. Dočim "solo" ovdje više služi promociji nego što je to doista tako. Likovi koji su u njegovoj sjeni radili na ovom albumu nose nazive poput Groovematist i IAmPlobhoi, te članovi Subatomic Sound Systema.

Nakon uspješnog "Back on the Controls" od prije dvije godine, u kojemu je uz pomoć producenta Davida Boylea u najboljoj maniri još jednom uspio oživjeti duh Black Arka, novi Perryjev album je uzeo sasvim novi i drukčiji smjer. U teoriji to sve zvuči vrlo obećavajuće, a u praksi je katastrofalno.
Dodatna slika 1

Tu se navode utjecaji acid jazza, dubstepa i moderne elektronske glazbe, ukombinirani s manjom dozom duba i reggaea. I zaista, Perry i njegov tim uspijevaju stvoriti vrlo futurističnu zvučnu kulisu u kojoj se glatko prepliću razni utjecaji. Tribalne perkusije i isprekidane beatove prožimaju oštri subsonični basevi, spacey melosi i vrtoglavi dropovi dok prostrani synthovi tumaraju u pozadini. Samo što to sve zvuči poprilično usiljeno, artificijelno i over the top. Jebiga, ne možeš ti inovaciju natjerati na silu, a još veći problem imaš ako ona zvuči naprosto dosadno. Ono, tipa, vidi nas kako smo moderni i puni inspiracije, a ti ovamo ne možeš zatvoriti usta od zijevanja - nema ništa od toga dječaci. Pri tome je Perry ponovno zapao u svoje regresivno stanje u kojemu nas maltretira sa svojim neprestanim mumljanjem i trabunjanjem kroz čitav album.

Scratch, nemoj bogati više izdavati takozvane solo albume s žutokljuncima koji su si umislili da su nešto što nisu. Dopusti si da odeš polako i dostojanstveno u legendu.

Tekst:  

Video sadržaj