logo-t

 • Brain Damage snimio album u Kolumbiji

  Brain Damage snimio album u Kolumbiji

 • Outlook je i dalje top

  Outlook je i dalje top

 • Johnny Clarke:

  Johnny Clarke: "I danas živim i stvaram u Kingstonu, to je moj dom"

 • Inner Circle u Šibeniku

  Inner Circle u Šibeniku

 • Max RubaDub –

  Max RubaDub – "Style & Passion"

nike

Događanja
Recenzije
Jahtari
Jahtari 2014.
22. Kolovoz 2014

Various Artists - "Jahtarian Dubbers Vol. 4"

Digital Laptop Reggae - taj kod stilskih puritanaca poput autora ovog teksta omraženi termin pod kojim se opisuje kompjuterizirani reggae i dub, koji svoje početke vuče još iz sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća s ulaskom digitalizacije u modernu muziku.

To jest, kad je Prince Jammy 1986. godine izbacio svoj "Computerized Dub", prvi digi-dub/dancehall/reggae album u povijesti s deset digitalno produciranih 8-bit ritmova iz onih prapovijesnih elektroničnih keyboardova. Poslije toga više ništa nije bilo isto, a rečeni album je s pravom opisivan kao "gamechanger", nakon kojeg je pak otpočelo s opadanjem izvornog duba i reggaea, prvenstveno na Jamajci. Karakteristični dub efeti poput delaya ili reverba nisu više bili stvar vještine, tehnike ili studijske opreme, već se zvuk raščlanjivao na algoritme i najmanje digitalne jedinice, te provlačio kroz razne module ili takozvane bitcrushere.

Opisanoj praksi stvaranja muzike u potpunosti je se prepisao kultni njemački netlabel Jahtari, koji s ovim izdanjem slavi svoju desetu godišnjicu postojanja. Povodom toga suradnici ovog labela sa svih pet kontinenata sastavili su kompilaciju od ukupno dvanaest trakova, no klasični Jahtari-stil to više nije. Naime, kao i sve drugo, u međuvremenu je se puno toga izdogađalo s muzičkom tehnologijom i danas može svaki klinjo sa svojim smartphonom, a da ne pričamo o PC-u ili laptopu, "praviti muziku". Tako je se Jahtari u zadnjih nekoliko godina okrenuo puno više hardwareu - pravi, realni keyboard je ipak još uvijek bolje rješenje za skladanje od onog virtualnog preko desktopa, kao i razvijanju raznih novih uređaja za produkciju zvuka. Štoviše, neki od Jahtari-artista kao što su Rootah i Tapes su počeli s uporabom i analognih instrumenata! Sve u svemu, stari i početni koncept Jahtaria je zahvaljujući napretku moderne tehnologije izgubio dijelom na važnosti, ali je i dalje glavna maksima ovog labela upravo 8-bit zvuk iz ere ranog digitalnog reggaea.

No početni skepticizam da se ovdje radi o još jednom tankom, nemaštovitom i do bola izdigitaliziranom digi-dub/reggae izdanju, kakvima nas je ovaj label (i njemu slični) u prošlosti često znao maltretirati, uzmiče pred neobičnom dubinom zvuka i pravom bogatstvu materijala, koji seže od tipičnog duba, soundsystem vatrometa, pa sve do ranim dancehallom inspiriranog pjevanja. Poznavanje i povratak korijenima, kao što sugerira i naziv posljednjeg traka ("Know Your Roots") od Mungo's HiFi feat. Shanti D, je simbolično za cijelo ovo izdanje i četvrti dio od "Jahtarian Dubbers" se doima kao vremenska kapsula iz druge polovine osamdesetih. Ali da je reggae i dub davno postao internacionalni pokret, svjedoče i sami sudionici ove kompilacije, koji dolaze iz Kine, Australije, Engleske, Škotske, Južne Afrike, Kanade i Njemačke. Pri tome se najviše ističu Južnoafrikanac El Fata u energičnoj "Good Foundation", te Kanađanin Earlyworm u masivnoj "The Dub Deal". Nadalje, tu je također vrlo dobri nastup od Rootah u mističnoj "Dancing Chords", ali ni ostali nisu podbacili i na kompilaciji nema lošijih momenata. Najbliži izvornom, karakterističnom 8-bit digi Jahtari-zvuku ostali su pak nepopravljivi Disrupt u "Chrono Tiger", kao i Jahtari Riddim Force u "Total Protonic Reversal", pogotovo u pogledu atavističkih keyboard melodija i digitalnih bas linija. No, pored toga, ova četvrta po redu, jubilarna kompilacija Jahtari netlabela je do sada najbolja svoje vrste, koja i najvećim protivnicima digitalnog duba i reggaea mora začepiti usta, kao što to kaže Mentor Irie sa 7FT Soundsystemom u "Shut Ya Mouth", a među koje spada i potpisnik ovog teksta.

 

Tekst: