logo-t

 • Del Arno Band objavljuje album

  Del Arno Band objavljuje album

 • Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

  Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

 • UNESCO dodaje reggae na popis svjetske kulturne baštine

  UNESCO dodaje reggae na popis svjetske kulturne baštine

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

nike

Događanja
Domaći bendovi
7. Veljača 2015

Waitapu

Na sjeverozapadu Hrvatske, u Čakovcu, djeluje bend Waitapu, osnovan od članova koji su od devedesetih aktivni kao organizatori koncertnih i underground događanja, te na glazbenom planu, gitarist i basist u čakovečkom (ujedno i prvom stoner rock bendu u HR) Green Machine, a bubnjar u heavy/hardcore bendu Najveribest iz Kotoribe.

Nakon višegodišnjeg druženja i neobaveznih sessiona provedenih u istraživanju glazbenih formi i novih područja zvuka, improvizacije poprimaju formu, početak i kraj, a bend se pronalazi u izričaju kojeg karakteriziraju duboke i mračne duberske bass linije, psihodelične gitarističke dionice modulirane delayem, tremolom i fuzzom, te čvrsti repetetivni bubnjarski ritam, najbliže poimanju duba francuske škole.

Poznata je problematika malih sredina u pronalaženju članstva, spremnog uhvatiti se u koštac s radom u bendu, pa je u počecima desetak ljudi prošlo kroz bend. Po dolasku drugog gitariste (iz varaždinskih krankenHaus i Dub General) slijedi i prvi nastup, na kojem bend namjerno nije nadjenuo ime, stavljajući tako glazbu u prvi plan. Radi navedenog ne želi posebno isticati idenitet pojedinih članova, što daje dodatnu dozu konspirativnosti. Nakon nekoliko intenzivnih i bezuspješnih brainstorminga, pojavilo se ime Waitapu, kao posveta romanu pisca Jože Horvata iz Kotoribe i poruci ovog literarnog djela o otkrivanju novog i nepoznatog, odbacivanju strahova i tabua, prelaženju granica, a to se može preslikati i na način rada i kreativnog glazbenog izričaja.

Nakon ulaska u studio i snimljenog materijala, odabran je producent Jadranko Dubolik (Radikal Dub Kolektiv, Dubble) kojem je ova odlična produkcija bila ujedno i prva suradnja van matičnog benda. Spletom okolnosti, promjene postave se nastavljaju, zamjenom drugog gitariste za dvojicu članova zaduženih za elektronske zahvate, od kojih na kraju ostaje sam o jedan, a bendu se priključuje i ton majstor, kao ravnopravan sukreator zvučne slike benda na nastupima uživo. Slijede koncertne aktivnosti, te nastupi na Seasplash festivalu u Puli, te zagrebačkom Illectricity festivalu, kao i gostovanja u susjednoj Sloveniji. Dio nastupa u KSETu putem društvenih mreža slučajno dolazi u Orlean u Francusku do Geoffreya, voditelja netlabela Fresh Poulp Records, koji kontaktira bend i pjesma Truckin' pojavljuje se na trećem nastavku internacionalne kompilaciji Dub Tentacles. Kako su reakcije bile pohvalne, za istu kuću izlazi i EP Bassonic lodge, koji donosi i dva remixa, zagrebački Jah Billah izveo je dub rekonstrukciju, a album zatvara talijanski dubstep producent Dziga iz Torina. U formi slobodnog preuzimanja dostupan je na linku Fresh Poulpa sa desne strane ovog teksta.  U kolovozu je Waitapu jedan od headlinera Psychobydub festivala koji se održava četvrtu godinu za redom u alpskom gradiću Barnave u Francuskoj, a na jesen se ozbiljno pripremaju za ponovni odlazak u studio.

Waitapu je bend koji se stalno razvija spretno kombinirajući elemente duba, metala, post rocka, psihodelije, dubstepa ipak ostajući prepoznatiljiv u svom mračnom izričaju, pa svakako provjerite glasine da ih je najbolje doživjeti na pozornici i na licu mjesta provjeriti navod iz Seasplash promotivnog materijala u kojem ' 'mantre dubokih bas linija upletenih u čvrsti linearni ritam i susret zatamnjene psihodelije s motoričkim pulsom dovodi do izboja energije distorziranih gitara, koje lansiraju svijest u bespuća unutarnjeg svemira, a tijelo u šamanski trans''.

www.facebook.com/pages/Waitapu/161214587258659

 

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"
Weeding Dub - "Another Night Another Day"