logo-t

 • Bun Dem Riddim EP

  Bun Dem Riddim EP

 • Del Arno Bend -

  Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"

 • Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

  Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

 • Novo izdanje AmpliFyah Musica

  Novo izdanje AmpliFyah Musica

 • Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

  Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

 • Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

  Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

nike

Događanja
Reggae legende
7. Veljača 2015

Alpha Blondy

Alpha Blondy je reggae zvijezda velikog značaja, pravi nasljednik Boba Marleya, kako zbog svoje glazbe tako i zbog poruke slobode i jedinstva.

On i njegov prateći orkestar od dvanaest članova "Solar System", dali su afrički akcenat reggae glazbi. Pjeva na različitim jezicima, uključujući i maternji diuola, francuski i engleski. Pjevao je na hebrejskom pred arapskom publikom i na arapskom jeziku u Izraelu. "Svojoj publici u Americi dajem isto što i publici u Africi, isti meni". Alpha Blondy je rođen 1. siječnja 1953. u gradu Dimbokro na Obali Slonovače. Odgajala ga je baka, koja ga je i naučila tradicionalnim Diuola vrijednostima. Francuski je naučio preko Biblije, a engleski je učio u školi, odakle je izbačen ubrzo poslije formiranja svog prvog benda "Atomic Vibrations".

Njegova baka mu je dala nadimak Blondy (iskvareno od riječi bandit), a on je odabrao ime Alpha, što označava početak.

Odlazi u Ameriku, u New York, gdje dvije godine studira biznis i engleski jezik na Kolumbijskom Sveučilištu. Večeri je provodio u klubovima Harlema, gdje je imao običaj da se popne na binu i otpjeva klasike Boba Marleya na mješavini francuskog, engleskog i mandingue (Zapadna Afrika) dijalekta. Producent Clive Hunt pozvao ga je da snimi šest pesama, ali je zatim nestao sa snimcima. Razočaran Alpha se vratio u Obalu Slonovače, ali je ipak zadržao vjeru u svoju poeziju i poruku borbe protiv ugnjetavanja i za slobodu izražavanja. TV producent Kassy ponudio mu je da nastupi u njegovom programu "Premiere Chance", gdje ga je zapazio G. Benson i ponudio mu snimanje. Prva njegova pjesma "Brigadier Sabari" govori o sukobu sa policijom u jednoj od operacija "čisćenja ulica" i otpjevana je na dioulu jeziku sa francuskim akcentom. On je bio prvi koji se usudio da dotakne temu policijske brutalnosti i zloupoutrebe moći. Uspjeh je ubrzo došao i legenda je rođena. "Ballados" (djeca ulice) i ulične bande geta lako su se prepoznale u njegovoj glazbi.  Njegov prvi album "Jah Glory", snimljen sa televizijskim orkestrom Obale Slonovače, postao je jedan od najprodavanijih albuma u zemlji. U rujnu 1984. u Parizu je snimio album "Cocody Rock", koji sadrži pjesme Wailersa. Do kraja 1985. izdao je i treći album “Apartheid is nazism", koji predstavlja himnu miru i slobodi. Njegov osobni I nametljivi reggae stil doneo mu je veliki broj priznanja, među kojima su i titule najboljeg francuskog i afričkog umjetnika po izboru publike. Krajem 1986. snimljen je album "Jerusalem" u Tuff Gong studiu na Jamajci, uz pratnju Wailersa. Slijedili su albumi "Revolution" (1987), "The Prophets" (1989), "S.O.S Guerre Tribale" (1990), "Masada" (1992).

Njegove pjesme uvijek nose poruku: "Moje pjesme su ljubavne pjesme. Kada govorim o Bogu, ja govorim o Božjoj ljubavi. Kada govorim da bi se političari trebali ujediniti za dobrobit budućih generacija, ja također pripovjedam ljubav. Sve što radimo ovdje na Zemlji treba biti u ime ljubavi. To je ono što svijetu treba i mi moramo dati šansu djeci naše djece. Mi u Africi moramo se pripremiti za Ujedinjene Afričke Države. To nije samo san, to može biti stvarnost. To ostaje na budućim generacijama, jer su lideri danas previše zauzeti da bi vidjeli potrebu jedinstva."

Album snimljen za Tuff Gong International, "Yitzhak Rabin", predstavlja i legendarne I-Three Ritu Marley, Judy Mowatt i Marciu Griffith. Snimljen u čuvenom Marleyevom studiju na Jamajci, ovaj album je prvo izdanje za Alpha Blondy nakon četiri godine.

Tekst:  

Recenzije

Bun Dem Riddim EP
Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"
Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"