logo-t

Waitapu promovira album u Attacku
Vijesti

Waitapu promovira album u Attacku

Promocija albuma "Hortus"
Hornsman Coyote u Zagrebu
Vijesti

Hornsman Coyote u Zagrebu

Promocija albuma "Sevengreen" u Hard Placeu
Dub Gabriel - "ADSR Dub"
Recenzije

Dub Gabriel - "ADSR Dub"

Retrofuturistično
8 godina Reggae hr-a: Raggalution u Zagrebu
Vijesti

8 godina Reggae hr-a: Raggalution u Zagrebu

Promocija albuma "Gatekeeper"
Macka B - "Health is Wealth"
Recenzije

Macka B - "Health is Wealth"

U zdravom tijelu zdrav duh
Ishan Sound u Splitu
Vijesti

Ishan Sound u Splitu

Ishan Sound dolazi na treći rođendan GartzSounda
prev
next

nike

Događanja
Reggae slovenija
Reggae legende
7. Veljača 2015

Alpha Blondy

Alpha Blondy je reggae zvijezda velikog značaja, pravi nasljednik Boba Marleya, kako zbog svoje glazbe tako i zbog poruke slobode i jedinstva.

On i njegov prateći orkestar od dvanaest članova "Solar System", dali su afrički akcenat reggae glazbi. Pjeva na različitim jezicima, uključujući i maternji diuola, francuski i engleski. Pjevao je na hebrejskom pred arapskom publikom i na arapskom jeziku u Izraelu. "Svojoj publici u Americi dajem isto što i publici u Africi, isti meni". Alpha Blondy je rođen 1. siječnja 1953. u gradu Dimbokro na Obali Slonovače. Odgajala ga je baka, koja ga je i naučila tradicionalnim Diuola vrijednostima. Francuski je naučio preko Biblije, a engleski je učio u školi, odakle je izbačen ubrzo poslije formiranja svog prvog benda "Atomic Vibrations".

Njegova baka mu je dala nadimak Blondy (iskvareno od riječi bandit), a on je odabrao ime Alpha, što označava početak.

Odlazi u Ameriku, u New York, gdje dvije godine studira biznis i engleski jezik na Kolumbijskom Sveučilištu. Večeri je provodio u klubovima Harlema, gdje je imao običaj da se popne na binu i otpjeva klasike Boba Marleya na mješavini francuskog, engleskog i mandingue (Zapadna Afrika) dijalekta. Producent Clive Hunt pozvao ga je da snimi šest pesama, ali je zatim nestao sa snimcima. Razočaran Alpha se vratio u Obalu Slonovače, ali je ipak zadržao vjeru u svoju poeziju i poruku borbe protiv ugnjetavanja i za slobodu izražavanja. TV producent Kassy ponudio mu je da nastupi u njegovom programu "Premiere Chance", gdje ga je zapazio G. Benson i ponudio mu snimanje. Prva njegova pjesma "Brigadier Sabari" govori o sukobu sa policijom u jednoj od operacija "čisćenja ulica" i otpjevana je na dioulu jeziku sa francuskim akcentom. On je bio prvi koji se usudio da dotakne temu policijske brutalnosti i zloupoutrebe moći. Uspjeh je ubrzo došao i legenda je rođena. "Ballados" (djeca ulice) i ulične bande geta lako su se prepoznale u njegovoj glazbi.  Njegov prvi album "Jah Glory", snimljen sa televizijskim orkestrom Obale Slonovače, postao je jedan od najprodavanijih albuma u zemlji. U rujnu 1984. u Parizu je snimio album "Cocody Rock", koji sadrži pjesme Wailersa. Do kraja 1985. izdao je i treći album “Apartheid is nazism", koji predstavlja himnu miru i slobodi. Njegov osobni I nametljivi reggae stil doneo mu je veliki broj priznanja, među kojima su i titule najboljeg francuskog i afričkog umjetnika po izboru publike. Krajem 1986. snimljen je album "Jerusalem" u Tuff Gong studiu na Jamajci, uz pratnju Wailersa. Slijedili su albumi "Revolution" (1987), "The Prophets" (1989), "S.O.S Guerre Tribale" (1990), "Masada" (1992).

Njegove pjesme uvijek nose poruku: "Moje pjesme su ljubavne pjesme. Kada govorim o Bogu, ja govorim o Božjoj ljubavi. Kada govorim da bi se političari trebali ujediniti za dobrobit budućih generacija, ja također pripovjedam ljubav. Sve što radimo ovdje na Zemlji treba biti u ime ljubavi. To je ono što svijetu treba i mi moramo dati šansu djeci naše djece. Mi u Africi moramo se pripremiti za Ujedinjene Afričke Države. To nije samo san, to može biti stvarnost. To ostaje na budućim generacijama, jer su lideri danas previše zauzeti da bi vidjeli potrebu jedinstva."

Album snimljen za Tuff Gong International, "Yitzhak Rabin", predstavlja i legendarne I-Three Ritu Marley, Judy Mowatt i Marciu Griffith. Snimljen u čuvenom Marleyevom studiju na Jamajci, ovaj album je prvo izdanje za Alpha Blondy nakon četiri godine.

Tekst:  

Recenzije

Macka B - "Health is Wealth"
Dub Gabriel - "ADSR Dub"
Chronixx - "Chronology"
Alborosie - "Freedom in Dub"
Lee Scratch Perry and Subatomic Sound System - "Super Ape Returns to Conquer"