logo-t

 • Bun Dem Riddim EP

  Bun Dem Riddim EP

 • Del Arno Bend -

  Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"

 • Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

  Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

 • Novo izdanje AmpliFyah Musica

  Novo izdanje AmpliFyah Musica

 • Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

  Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

 • Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

  Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

nike

Događanja
Reggae slovenija
Reggae legende
7. Veljača 2015

Misty In Roots

Misty In Roots se prvi put okupljaju 1975. kao prateći bend Nicky Thomasa, jamajkanskog pjevača, koji je međunarodnu slavu stekao hitovima kao što je "Living In The Land Of The Common People".

Nicky Thomas je bio inspiracija iz koje će se Misty In Roots razviti. Od 1978. bend počinje se razvijati ortodoksni roots stil. Njihovi snažni tekstovi inspirirani ekonomskim propadanjem, rastućom svješću o afričkoj kulturi i duhovnim buđenjem obilježili su pjesme kao što su "Ghetto Of The City", "Sodom & Gomorra" i "Mankind", koje se nalaze prvom albumu.

U periodu 1977/78. politička situacija u Velikoj Britaniji je na prelomnoj točki. Nacionalna svijest crnaca je dostizala vrhunac, a po ulicama Londona je žario rasizam. Nezaposlenost je pogađala i crnu i bijelu mladež i kroz depresiju se razvio novi glazbeni savez. Bijela mladež, nezadovoljna postojećom situacijom počinje svirati punk, poistovjećujući se u isto vrijeme s britanskim reggae bendovima, kao sto su Misty In Roots, Steelpulse i Aswad. Formiranjem pokreta Rockom protiv rasizma bijeli i crni glazbenici po prvi put sviraju zajedno, gradeći tako potpuno nov koncept u glazbenoj svijesti. Misty In Roots su svojim moćnim roots reggae zvukom i beskompromisnim tekstovima postali glavna snaga pokreta, svirajući više koncerata od bilo kojeg drugog benda. Sviranje sa Sham 69, 999, Tom Robinsonom i Elvis Costellom je bendu donijelo potpuno novu grupu publike.

Usprkos velikom uspjehu na nastupima uživo, bend nije izdao svoj prvi album do 1979. godine. Album "Live At Counter Eurovision", koji je snimljen uživo za vrijeme turneje po Belgiji, i danas je po mnogim kritičarima najbolji reggae album svih vremena odsviran uživo. Zatim je uslijedio niz singlova u ograničenoj tiraži, kao što su "See Them Ah Come", "Rich Man", "How Long Jah" i "Salvation".

Drugi album, "Wise and Foolish", izdan 1982. godine imao je mekši ton, i prizvuk jazz i soul melodija. Naročito se izdvajaju pjesme "Wise and Foolish", "Live Up", "Bail Out" i "Peace and Love".

Godine 1982. bend odlazi u Afriku i provodi devet meseci u Zimbabveu i Zambiji. Vrijeme provedeno u Africi imalo je veliki utjecaj na formiranje njihova dva slijedeća albuma "Earth" i "Musi O Tunya", koji su direktno inspirirani Afrikom. Album "Earth", objavljen 1983., predstavlja svjedočenje o pustošenju Majke Zemlje od strane ljudi, uslijed pohlepe, okrutnosti i neznanja. Neke od pjesama sa ovog albuma su "Follow Fashion", "Earth", "Poor & Needy, "Servant to Jah".

Album "Musi O Tunya", objavljen 1985., posvećen je ljubavi prema Africi, ispunjen doživljenim bolom i radošću. Musi O Tunya (dim koji grmi) ili Viktorijini vodopadi su mjesto gdje se Zimbabve i Zambija susreću i gdje se velika rijeka Zambezi pokazuje u svojoj ljepoti, gradeći jedan od najljepših prizora u Južnoj Africi. Neke od pjesama su "West Livity", "Ireation", "Economical Slavery", "Musi O Tunya", "Praises".

Godine 1987. Misty In Roots preduzimaju put u Zapadnu Afriku, duhovni dom njihovih predaka. Nažalost, dogodila se tragična nesreća u kojoj je poginuo Delvin Tyson-"Duxie", tekstopisac, aranžer i pjevač benda. Duxie, Pokov mlađi brat i jedan od najmlađih članova benda, bio je velika inspiracija bendu; njegova iznenadna smrt bila je veliki udarac. Njegov duh i dalje živi kroz njegov rad, koji neće biti zaboravljen.

Godine 1989. je označila početak suradnju sa izdavačkom kucom Kaz Records, koje je rezultirala izdavanjem albuma "Forward". Album predstavlja veliki povratak benda i pokazuje njihovu sposobnost da zadrže moćnu roots strukturu, u isto vrijeme eksperimentirajući sa soulom i jazzom. Na albumu "Chronicles" okupljeni su različiti periodi njihovog rada i uspješno su predstavljene najvažnije točke njihove karijere.

 

Tekst:  

Recenzije

Bun Dem Riddim EP
Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"
Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"