logo-t

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

 • Che Sudaka i Gustafi obilježili dan migranata u Rijeci

  Che Sudaka i Gustafi obilježili dan migranata u Rijeci

 • Ska glazba sa stilom

  Ska glazba sa stilom

 • Alpha Steppa Meets Nai-Jah -

  Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"

 • Del Arno Band objavljuje album

  Del Arno Band objavljuje album

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

nike

Događanja
Vijesti
18. Ožujak 2015

Prvi izvođači na Rototomu

Europski festival jamajkanske glazbe koji posvećuje svoje 22. izdanje međunarodnom miru, ove godine ugošćuje legendarne izvođače poput: Bunny Wailera, The Pioneers, Clinton Fearona, Bad Manners i Barrington Levyja.
Uz nove međunarodne zvijezde kao što su Protoje, Popcaan i Jah Cure, snažna španjolska reprezentacija predstavlja Chambao (Malaga) koji na originalan način spajaju stilove poput flamenca i chill outa. Green Valley je španjolski dancehall/reggae bend, poznat po svojim žestokim i energičnim nastupima i socijalno osjetljivim tekstovima a Morodo, najjači „singjay“ Galicije koji je sve popularniji u Južnoj Americi, vraća se na Rototom gdje je posljednji put nastupao 2013.  Kiril Džajkovski s TK Wonderom (Australija) i MC Waspom (NY) donosi fuziju makedonskog zvuka i elektronike dokKatchafire s Novog Zelanda donose pozitivne vibrekoje miješaju s tradicionalnim maorskim zvukovima. Rototom 2015 održavat će se od 15.-22. kolovoza u Benicassimu a do nedjelje 5. travnjacijena ulaznice za svih 8 dana je160 eura, odnosno200 eura s uključenim kampiranjem. Prvi puta na Rototom Sunsplashu imamo priliku čuti legendarne izvođače na glavnoj pozornici, kao što je vokal grupe The Pioneers i bivši član Gladiatorsa, Clinton Fearon koji ima plodnu solo karijeru kao pjevač i gitarist te je snimio 11 albuma tijekom posljednjih 10 godina. Slavna engleska ska grupa Bad Manners, nastala i proslavljena u 70-ima paralelno sa punk scenom, debitira na festivalu.

Nakon nastupa na 2009. u Italiji, Bunny Wailer vraća se na Rototom Sunsplash i prvi puta dolazi u Španjolsku. Na Rototom po prvi puta dolazi i Popcaan, zvijezda nove generacije dancehall izvođača te Uprising Roots, mladi roots reggae bend.  Nova imena koia prvi put nastupaju na Rototomu su također i Hollie Cook, kćer Paula Cooka (bubnjara iz Sex Pistolsa) i Jeni, (kumče Boy Georgea). Europska roots zvijezda Uwe Banton dolazi u pratnji svog benda Next Generation Family, a debitira i francuski fenomen Naâman te talijanski Mellow Mood.


Lista prvih 22 izvođača ovogodišnjeg Rototoma:
BAD MANNERS
BARRINGTON LEVY
BUNNY WAILER
CAPLETON
CHAM
CHAMBAO
CLINTON FEARON
GREEN VALLEY
HOLLIE COOK
JAH CURE
KATCHAFIRE
KIRIL DŽAJKOVSKI ft. TK WONDER Y MC WASP
MELLOW MOOD
MORODO & OKOUMÉ LIONS
NAÂMAN
POPCAAN
PROTOJE
THE PIONEERS
UPRISING ROOTS
UWE BANTON & NEXT GENERATION FAMILY

 

Tekst:   Lovorka Ibrić

Recenzije

Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"