logo-t

 • Del Arno Band objavljuje album

  Del Arno Band objavljuje album

 • Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

  Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

 • UNESCO dodaje reggae na popis svjetske kulturne baštine

  UNESCO dodaje reggae na popis svjetske kulturne baštine

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

nike

Događanja
Reggae slovenija
Vijesti
23. Travanj 2018

Izašao "Nordub", inovatorski reggae/jazz projekt

Sly & Robbie and Nils Petter Molvaer ft. Eivind Aarset & Vladislav Delay

Okeh Records predstavlja “Nordub” - prvi album Grammyem nagrađivane reggae legende Sly & Robbiea i norveškog jazz inovatora Nils Petter Molvaera zajedno s Eivindom Aarsetom i Vladislav Delayem. Na "Nordubu", Sly & Robbie udružili su se s norveškim jazzom inovatorom Nils Petter Molvaerom kako bi stvorili jedinstvenu panoramu zvuka koja se atmosferično proteže od norveškog jazza do energičnog groovea Jamajke. Zajedno s Eivindom Aarsetom na gitarama i Vladislavom Delayem na elektronici, stvorena je grupa iznad granica žanra. Tijekom prve turneje 2016. godine dobili su svjetsku pozornost za svoj novi projekt, a ovaj inovatorski projekt dogodio se slučajnim susretom Mark van den Bergha, inače prijatelja Sly & Robbiea koji je naišao na Nils Petter Molvaera na Java Jazz Festivalu i tako je krenula priča oko njihovog zajedničkog projekta. 

"Upoznao sam Marka na Java jazz festivalu 2014. godine", kaže Nils Petter Molvaer. "Rekao sam mu da sam obožavatelj Sly & Robbie od 80-ih, još od kada su izdali glazbu s Black Uhuru. Volim ih zbog njihovih kreativnih nemira. Oni su inovatori na mnogo načina, kombiniraju dancehall, soul, hip hop, reggae te surađuju s tako velikim glazbenicima kao što su Sting, No Doubt, Ben Harper i Carlos Santana. Mark mi je rekao da su Sly & Robbie ljubitelji moje glazbe, i tako je ideja za zajednički rad rođena. Nekoliko mjeseci kasnije, u srpnju 2015. susreli smo se na festivalu u malom selu u Francuskoj, gdje smo trebali svirati zajedno premda nikad prije nismo nastupali zajedno."

Robbie Shakespeare prisjeća se: "Bilo je posve ludo. Otkad sam prvi puta čuo Nilsovu glazbu u kasnim 90-ima, fasciniran sam njegovom atmosferskom fuzijom stilova i neusporedivim sviranjem trube. Onda smo trebali svirati zajedno, iako se nikad prije nismo upoznali. Ali kad sam se upoznao Nilsa po prvi put  malom selu u Francuskoj, odmah mi se svidio. Izbacivao je šale, a imao bolove u leđima od dugog putovanja tamo, baš kao i ja. Na kraju je to bio sjajan koncert koji nam je omogućio da idemo daleko izvan zona udobnosti i da otkrijemo nove načine stvaranja glazbe."

Album "Nordub" izašao je 6. travnja za Okeh Records.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"
Weeding Dub - "Another Night Another Day"