logo-t

 • Bun Dem Riddim EP

  Bun Dem Riddim EP

 • Del Arno Bend -

  Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"

 • Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

  Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

 • Novo izdanje AmpliFyah Musica

  Novo izdanje AmpliFyah Musica

 • Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

  Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

 • Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

  Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

nike

Događanja
Intervjui
18. Veljača 2013

Blaya DUB Playa

Nakon super odrađenog novogodišnjeg nastupa o kojem smo vam već pisali, podružili smo se s ekipom iz Blaye DUB Playe i upoznali dečke iz jednog potpuno drugog kuta.

U bendu su trenutno DJ Buraz – Marko, koji je zadužen za glazbu i produkciju, te Raki - Miloš i Vojke kao vokali. Njih trojica danas se uz glazbu bave još koječim. Njihova priča zapravo je započela na igralištima u Zemunu dok su se još kao klinci nalazili, družili se i vodeći se ljubavi prema istim žanrovima glazbe, smišljali tekstove i snimali. Grupa je nastala iz Akcionarskog društva kojeg su osnovali Raki i Hali koji je kasnije otišao, a ostatak se pridružio. Snimali su sebi za gušt i zato je, kako sami kažu, sve valjda i ispalo kako valja. Evo što kažu DJ Buraz i Raki. I jedna Sensimaria dok čitate.

Reggae.hr: Što ste očekivali kad ste kretali? Kakav odaziv? Nastupe? Jeste li išta planirali?
RAKI: Ma ništa, svirali smo za sebe pa ako se proširi proširi. Imamo masu nesvrstanih pesama pre Zlatnog zuba, svatko je s vremena na vreme kačio na internet po nešto.
BURAZ: A dobro, nije sad kao da smo napravili milione i proputovali svet sa ovim. Nismo imali nikakva očekivanja, radili smo to za sebe pre svega, zato je verovatno i ispalo kako valja.

Reggae.hr: Trojica ste, da li se razilazite u preferencijama oko glazbe i teksta?
BURAZ: Šta znam, ja sam odavno navučen na svu tu muziku, a i u setovima i produkciji volim da mešam razne žanrove. To otprilike možete i čuti u emisiji Veče uz đans. Vojke je više dancehall čovek, Raki voli 80-e ali kad nešto vozi onda to svi gotivimo bez obzira na žanr.

Reggae.hr: Tekstovi su vam vezani uz politiku, seks, loše stanje na sceni i naravno djans. Da li ste ikada imali kakvih problema ili neka neugodna iskustva?
BURAZ: Nismo imali, mi se trudimo da to predstavimo na neki komičan način, pa ljudi to onda lakše prihvate.
RAKI: Ma nikad, mi smo ispod radara, nikog to ne zanima niti se bavi time.

Reggae.hr: Nastupate većinom po Srbiji. Jeste li nastupali igdje vani i da li bi voljeli doći k nama?
BURAZ: Bilo je nekih poziva i u principu mi volimo da idemo bilo gde ali sad imamo manje vremena tako da sad smo sveli to na minimum. I idemo gde je malo ozbiljniji organizator i gde su malo profesionalniji sto se tiče nastupa. A i mi smo ostarili.

Reggae.hr: Slušate li kojeg hrvatskog izvođača? Da li bi s nekim od njih voljeli snimiti stvar?
BURAZ:
Pa bilo je u planu nešto sa Popayem odraditi međutim, Raki je otišao u Kinu pa se to onda iskomplikovalo.

Reggae.hr: Ima li novca u ovom poslu?
BURAZ: Slabo jer nema pravog izdavača, mediji to ne prate pa se sve svodi na ličnu inicijativu pa koliko radiš toliko i imaš.
RAKI: A za nas nema. Možda bi i bilo da smo ozbiljni u tome, da se posvetimo, radimo spotove, promoviramo se… Nemamo mi to, nismo skoncentrisani da nam to bude život, radimo više za sebe. Ja na to gledam kao na džabe pare. Dobiješ neke parice, pokriješ se i pozitiva.

Reggae.hr: Osim glazbe, čime se bavite u privatnom životu?
RAKI: Ja sam završio kineski, bio sam u Pekingu godinu dana gde sam radio kao profesor engleskog, a trenutno sam prevodilac na izgradnji jednog mosta u Beogradu. Vojke studira na Fakultetu za kulturu i medije, a Buraz je završio engleski na Filološkom. On je sad učiteljica, ima svoju rutu i predaje po školama.
BURAZ: Haha to se ja se sprdam na svoj račun pošto sam završio engleski na Filološkom gde je većina devojaka pa kažem za sebe da sam diplomirana žena.

Reggae.hr: Zlatni zub je super album, kako je nastao, u kakvom ste tad bili 'fazonu'?
BURAZ: To smo snimili još 2010. kod mene u mom kućnom improvizovanom studiju. Svaka pesma ima svoj neki fazon . Mislim, nas uglavnom kapiraju kao neki dancehall što i nije sasvim tačno jer nikad nismo bili žanrovski ograničeni.

Reggae.hr: Na Neka bude Pinki je svaka stvar specifična na svoj način. Odakle inspiracija?
BURAZ: Pa prvo je Raki došao sa pesmom Zver koju je uradio samo kao demo, ništa studio. Vojke je uradio Sin Ludak, a ja Nećemo u Nato i Romantičnu pesmu. Kol`ko si dobra je urađena dan pred Rakijev odlazak u Kinu bukvalno kao neki freestyle. I tu je bilo već nekog materijala za izbacivanje, još nam je samo trebalo ime za EP. Vojke onda predlaže, kao znaš kad te pitaju kako se zove album, mi ćemo reći neka bude pinki. To nam se dopalo i to je bilo to. Upload.
RAKI: Da, sve smo snimili kod Vojke u gajbi. Ja sam tada palio za Kinu i u tom periodu bukvalno nisam sve ni čuo gotovo.

Reggae.hr: Pošto svi ili radite ili studirate, što mislite do kada ćete se još moći baviti glazbom?
BURAZ: Dok god budemo uživali u tome sto radimo.

Dečki imaju novog materijala te su obećali da će izbaciti nešto početkom godine, a ukoliko budu dovoljno vrijedni da završe sve ideje možda padne i novi EP. Prvo obećanje su održali, tu je nova stvar, vrhunski Bangkok.

 

Tekst:   Jelena Horvatić

Video sadržaj

Recenzije

Bun Dem Riddim EP
Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"
Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"